با گذشت روزها از وعده گشايش اقتصادي آقاي روحاني، خبر تعطيلي واحد هاي بزرگ و کوچک صنعتي کشورمان در شهرها و شهرستان هاي مختلف يکي پس از ديگري به گوش مي رسد.
به گزارش خبرنگار اقتصادي شبکه اطلاع رساني راه دانا؛ حسن روحاني در وعده هاي انتخاباتي خود براي رياست جمهوري، گشايش اقتصادي را به مردم وعده داده بود، اما حالا بعد از گذشت بيش از سه سال از انتخاب آقاي روحاني به عنوان رئيس جمهور کشورمان کاملا براي همه قابل لمس و مشهود مي باشد که گشايش اقتصادي که اتفاق نيافتاد هيچ، قفل هايي هم به اقتصاد نيمه جان کشورمان زده شده است که بعيد به نظر مي رسد در آينده اي نزديک بتوان باکليدي آن را باز کرد.
شرايط کنوني کشور حکايت از اين دارد که حرفهاي آقاي روحاني در روزهاي اوايل انتخابات فقط شعار و "وعده هاي سرخرمني" بود که داده شد.
با گذشت روزها از وعده هاي گشايش اقتصادي آقاي روحاني، يکي پس از ديگري خبر تعطيلي واحد هاي بزرگ و کوچک صنعتي کشورمان در شهرها و شهرستان هاي مختلف به گوش مي رسد و در اين روزها خبر تعطيلي بزرگترين کارخانه توليد لوازم خانگي کشور که با داشتن قدمتي با اندازه 8دهه به گوش مي رسد و حال جاي سوال است که تيم اقتصادي آقاي روحاني چه زماني ميخواهند به فکر اين اقتصاد باشند.
کليد بي تدبيري اقتصاد جنوب شرق را فلج کرد/ 50 درصد واحد هاي صنعتي تعطيل شدند
بي توجهي به توليدات داخلي يکي از مشکلاتي است که اين روزها گريبانگير واحد هاي صنعتي شده به طوري که اگر واحد هاي توليدي داخلي مورد حمايت قرار بگيرند و کالاهاي توليد شده در اين واحدها مورد مصرف باشد ، قطعا اين واحد ها با پيشرفت و توسعه همراه خواهند بود.
رکود در بازار يکي از مهمترين مشکلاتي است که سبب شده تا بسياري از واحد هاي توليدي نيز به دليل نبود بازار فروش نيمه تعطيل و تعطيل شوند؛ مشکلي که مي شود با استفاده از کالاي داخلي ، رونق کارگاه هاي کوچک ، حمايت و ارائه تسهيلات مورد نياز شرايط لازم را براي رونق اقتصاد مقاومتي ايجاد نمايد.
با اين حال هر روز خبرهايي در خصوص تعطيلي واحد هاي صنعتي در کشور شنيده مي شود که سيستان و بلوچستان نيز از اين قاعده مستثني نبوده و در چند روز اخير ساراني مدير عامل شرکت شهرک هاي صنعتي استان خبر ديگري از سه قفله شدن اقتصاد داد. وي در گفت و گو با يکي از رسانه ها عنوان کرد که بيش از 250 واحد صنعتي و کارگاهي در سه سال اخير در استان تعطيل شده اند.
تعطيلي بيش از 250 واحد صنعتي و کارگاهي در سه سال اخير
وي گفت : در حال حاضر 1370 واحد صنعتي و کارگاهي مجوز فعاليت در استان را دارند که 50 درصد اين واحدها در شهرک هاي صنعتي و کارگاهي استان مستقر هستند.
ساراني افزود: در سه سال گذشته بيش از 250 واحد صنعتي و کارگاهي بدليل کمبود نقدينگي؛ عدم داشتن بازار فروش و شرايط رقابتي و مسائل مديريتي بطور کامل غير فعال شدند.
وي همچنين واحدهاي که با ظرفيت کامل در حال فعاليت هستند را 50 درصد از اين تعداد عنوان کرد و گفت: 30 درصد واحدهاي صنعتي و کارگاهي؛ پايين تر از 70 درصد، توليد دارند.
تعطيلي بزرگترين کارخانه کاشيسازي استان خراسان رضوي
از سويي ديگر هم سايت محلي قوچان خبر گزارش داده که يکي از کارگران کارخانه کاشي با اشاره به مشکلات کارگران اين کارخانه گفته که از آبان ماه سال گذشته تا کنون مسئولين کارخانه حتي يک ريال از حقوق، عيدي و معوقات را پرداخت نکرده اند و کارگران اين کارخانه با سيلي صورت خود و خانواده خود را سرخ نگه مي دارند.
وي ادامه داد: پس از تجمع تعدادي از کارگران در اسفند ماه سال گذشته در مقابل فرمانداري قوچان و قول مساعد مسئولين براي پرداخت معوقات، فقط در دو مرحله و هر بار 500 هزار تومان از معوقات مربوط به قبل از آبان ماه سال گذشته را پرداخت نمودند و پس آن نيز دوباره مشکلات ما را فراموش کردند.
اين کارگر افزود: هرساله کارخانه کاشي از 20 اسفند ماه تا پايان تعطيلات عيد نوروز به دليل محدوديت هاي ترافيکي و عدم ارسال محموله هاي کاشي تعطيل مي شد، اما بعد از اينکه در 20 اسفندماه 94 کارخانه تعطيل شد تا کنون نه تنها فعال نشده است بلکه کارگران روز به روز بلاتکليف تر مي شوند.
وي با بيان اينکه هيچ چيزي بدتر از بلاتکليفي نيست تصريح کرد: متاسفانه هيچ يک از مسئولين شهر و کارخانه هيچ پاسخ دقيقي به کارگران نمي دهند و براساس نقل قول ها قرار بود کارخانه اول ارديبهشت ماه راه اندازي شود ولي اين موعد به 15 ارديبهشت ماه و نهايتا به اول تيرماه موکول شد و در حال حاضر تمامي کارگران بلاتکليف هستند و از زمان دقيق راه اندازي کارخانه اطلاعي ندارند.
گاز کارخانه به دليل بدهي قطع شده است
همچنين يکي ديگر از کارگران اين کارخانه گفته به دليل عدم پراخت قبض گاز که حدود سه ميليارد و 950 ميليون ريال است، گاز کارخانه قطع شده و تمامي کوره ها خاموش است.
وي با بيان اينکه کسي به داد کارگران نمي رسد و مالکين کارخانه و مديران قوچان ما را به يکديگر پاس مي دهند، خاطرنشان کرد: با فرارسيدن ماه مبارک رمضان چيزي براي خوردن نداريم و در حالي که مسئولين، مشکلات ما را فراموش کرده اند اما همسايه ها و فروشندگان مواد غذايي با کمک هاي خود ما را در اين روزهاي سخت ياري مي کنند.
استان صنعتي يزد در آستانه ورشکستگي و بحران صنعتي
استان يزد هم با دارا بودن بيش از 3500 واحد صنعتي بيش از 4 درصد کل واحدهاي صنعتي کشور را در برميگيرد و اشتغال بخش عظيمي از افراد بومي و غيربومي استان را فراهم کرده است و از طرفي بر اساس اعلام آمار از سوي مسئولان 95 درصد توليدات استان در بخش خصوصي صورت مي گيرد و استان يزد به عنوان چهارمين استان توسعه يافته صنعتي کشور شناخته ميشود.
با اين حال با تشديد رکود و مشکلات اقتصادي در سه سال اخير تعداد قابل توجهي از کارخانجات توليدي در استان يزد به تعطيلي کشيده شده اند و گزارشهاي مسئولين در استان يزد حاکي از آن است که واحدهاي توليدي مختلف از جمله کاشي و سراميک، نساجي، آهن و فولادسازي با مشکلات متعددي روبه رو هستند و اين مشکلات 50 درصد واحدهاي توليدي اين شهر را راکد و نيمه تعطيل و بيش از 30 درصد آن را تعطيل کرده است.
به دنبال تعطيلي گسترده کارخانجات در استان يزد نرخ بيکاري استان نيز افزايش يافته و اين شاخص رشد 5/4 درصدي را در سال 94 تجربه کرده است.
در ميان موج گسترده تعطيلي ها، خاموش شدن چراغ بعضي از کارخانهها که زماني به عنوان صادرکننده و توليدکننده نمونه معرفي شده بودند بسيار تامل برانگيز است.
براي نمونه به تنهايي تعطيلي يک کارخانه در استان بيکاري بالغ بر 600 کارگر را به همراه داشته است و با ادامه اين روند و وجود مشکلات عديده در اوضاع بازار و اقتصاد کشور بايد منتظر تعطيلي کارخانه هاي ديگر و بيکار شدن جمع ديگري از کارگران بود.
بر اساس بررسيهاي انجام شده عمده مشکلاتي که صنايع استان با آن مواجه هستند ناشي از عدم توان مديريتي، بدهي هاي مالياتي و بيمه، مشکل در بازار فروش و بازاريابي، عدم توانايي براي حضور در بازارهاي جهاني و مهمتر از همه اين موارد رکود حاکم بر بازار است.
منفي بودن رشد بخش صنعت در سال گذشته خود شاهدي بر ادعاي وخامت اوضاع صنعت است که به حال خود رها شده است. اين موضوع را نعمت زاده وزير صنعت، معدن وتجارت در جلسه علني مجلس نيز عنوان کرد که «شاهد فاجعه در بخش صنعت هستيم».
متاسفانه عليرغم اهميت موضوع اقدامي موثر از سوي دولت براي حمايت و نجات صنعت کشور صورت نگرفته است و اگر دولت همچنان بر سياستهاي انقباضي و ضدتورمي خود پافشاري کند و به اخذ مالياتهاي سنگين از بنگاههاي توليدي ادامه دهد و از سوي ديگر هيچ حمايتي از آن ها انجام ندهد شاهد بحران در اقتصاد کشور خواهيم بود.
تعطيلي يکي از بزرگترين کارخانه هاي آجر سفال خاورميانه با قدمتي ۵۰ ساله در استان کرمان
همچنين رضا شيراني فر مدير عامل مساک هم در رابطه با تعطيلي بزرگترين کارخانه سفال مساک گفت: بزرگترين و قديمي ترين کارخانه استان کرمان را به دليل عدم حمايت مسئولين و دولت تعطيل کرديم.
مدير عامل مساک در ادامه افزود : اين کارخانه از سال ۱۳۴۸ آغاز به ساخت کرده و درسال ۱۳۵۳ به بهره برداري رسيده است .
يکي از اولين و بزرگترين کارخانه هاي سفال سازي در جنوب شرق بوديم
وي با اشاره به اينکه اولين و بزرگترين کارخانه سفال سازي در جنوب شرق بوديم، اذعان کرد :در ابتدا با ۴۰۰ نفرکارگر به صورت مستقيم و حدود ۵۰۰ نفر به صورت غير مستقيم آغاز به توليد کرديم .
شيراني با بيان اينکه با بروز انقلاب اسلامي در ايران بين توليدمان فاصله افتاد، ابراز کرد : بعد از اين وقفه چند ساله ، با قدرت شروع به کار نموده و تا قبل از حذف يارانه ها ي توليد با ۶۰ نفر نيروي مستقيم و۱۵۰ نفر غير مستقيم به فعاليت خود ادامه مي داديم تا اينکه با مشکل سوخت روبه رو شديم و عملا کار و توليد سخت تر شد.
مدير عامل مساک افزود : بعد از پرداخت نشدن يارانه هاي توليد توسط دولت ، دومين موردي که باعث تعطيلي کارخانه شد احداث خط لوله گاز مجزا براي کارخانه بود ، شرکت گاز هم اعلام کرد براي تامين سوخت کارخانه بايد لوله اختصاصي بياوريد که عملا مقدور نبود .
احداث خط لوله گاز مجزا مي تواند تولد دوباره براي اين کارخانه باشد
وي با بيان اينکه پرداخت هزينه نصب خط لوله مجزا براي گاز از وظايف دولت است ،ابراز کرد :در شرايطي که از سوي شرکت گاز اعلام شده بود که بايد سه سال در نوبت گاز رساني بمانيم ، اگر درخواست تسهيلات نموده وهزينه نصب خط گاز اين کارخانه را هم خودمان پرداخت مي کرديم با شرايط سختي مواجه مي شديم .
شيراني افزود: اکنون کارخانه را به حال خود رها کرده ايم زيرا هيچ رغبتي براي حضور در آن نداريم چندي پيش چيزي که بيشتر از همه ما را ناراحت کرد اين بود که تعطيلي کارخانه منبع درآمدي براي سارقان شده است زيرا تمام کابل هاي برق کارخانه از مس هستند.
مدير کارخانه مساک اعلام کرد : سارقان از رکود و خلوتي داخل کارخانه استفاده کرده بودند و با تعداد 6 نفري در روز روشن اقدام به جمع کردن سيم هاي کابل اين کارخانه کرده بودند زيرا کابل هاي برق اين کارخانه از مس هستند لذا منبع درآمدي براي سودجويان شده است ، حال اين سئوال مطرح مي شود که چرا بايد در کار يک کارخانه چنين وقفه اي صورت بگيرد که تمام سرمايه زير ساختي آن طعمه سودجويان شود و عملا کارخانه را به سوي نيستي سوق دهد .
وي در پايان خاطر نشان کرد : با رکود در بازار ، عدم نقدينگي در دستان مردم و راکد شدن ساخت و ساز سبب شده است که رغبتي براي راه اندازي دوباره و صرف هزينه هاي ميلياردي براي اجراي خطوط گاز نداشته باشيم .
تعطيلي ۹۰ درصد واحدهاي توليدي در سراب استان آذربايجان شرقي
با گذشت بيش از هزار روز از از وعده رييس جمهور روحاني مبني بر گشايش اقتصادي و در ادامه آن اجرايي شدن برجام انتظار مي رفت چرخ هاي توليد کشور به گردش در آيد ولي برعکس تمام انتظارها و قول ها شهرک صنعتي سراب وضعيت اسفناکي به خود گرفته است.
با مختصر گشت و گذار در فضاي مجازي و اينترنت متوجه مي شويم که اين رکود بر تمام شهرک هاي صنعتي کشور سايه افکنده و به طور متوسط ۵۰ درصد از واحدهاي صنعتي در اکثر شهرک هاي صنعتي کشور تعطيل شده است.
متاسفانه وضعيت حاکم بر صنعت شهرستان سراب با توجه به ميانگين کشور وضعيت نامناسب تري دارد و بيش از ۹۰ درصد از واحدهاي شهرک صنعتي تعطيل و نيمه تعطيل هستند.
و حال اين مردم و کارگران هستند که چشم اميدشان هنوز به برجام نافرجام و قولهاي دولت است.
اولين سناريو از شهرک صنعتي سراب ساختمان نگهباني تعطيلي است که نيازي هم به آن نيست چون واحد فعالي که نياز به نگهبان داشته باشد نيست.












-
-
-
-
- تعطيلي ۴۰۰ واحد توليدي در استان مازندران
-
حميدرضا کاملي نماينده کارفرمايان شهرستان محمودآباد هم در خصوص وضع اسفبار صنعت در کشور در گفتوگويي اظهار کرد: براي خروج از رکود و توفيق سياستهاي اقتصادي دولت چند مؤلفه بايد تأمين شود و چند اتفاق هم حتماً بايد رخ دهد که در شرايط تحريم نه دسترسي به منابع مالي داريم و نه امکان استفاده از اعتبارات بينالمللي تا بتوانيم مواد اوليه و ماشينآلات موردنياز بخش توليد را تأمين کنيم.
وي افزود: عدم گشايش، در کار بانکها و باز نشدن قفل آنهاست که نياز مالي واحدهاي توليدي برطرف نشد.
نماينده کارفرمايان محمودآباد خاطرنشان کرد: از روزي که قانون انتزاع اجرايي شد، همواره يکي از دغدغههاي فعالان تمام بخشهاي اقتصادي وجود عينک بخشينگري نزد برخي مديران اجرايي بود.
اين مسئول ادامه داد: ذهنيتي که اگرچه در بسياري از موارد با تدبير متوليان عينيت نيافت، اما در مواردي نظير محصولات کشاورزي و صنايع غذايي و تبديلي دستگاههاي اجرايي شايد به نوعي بتوان نگاهي زاويهدار را متصور شد.
وي بيان کرد: اگرچه متمرکز شدن سياستگذاري و اجرا در يک بخش همواره از نقاط مثبت و دستاوردهاي انتزاع برشمرده ميشود و به نظر ميرسد راهکار اصولي شايد تأمين منافع توليد باشد، اما در مورد صنايع غذايي همواره صداي فرآوريکنندگان بلند است و زاويه نگاه تصميمگيران را به سوي صنعت قلمداد کرده و معتقدند که راهحلهاي ارائه شده توسط مسئولان بيشتر متوجه تأمين مواد اوليه و معضلات توليد است تا فرآوري کنندگان.
کاملي اضافه کرد: از آنجايي که با وجود تأسيس شهرک صنعتي محمودآباد فرصت شغلي مناسبي ايجاد خواهد کرد، گام نخست اين عرصه اقتصادي به دست سرمايهگذاران بخش خصوصي رقم خورد با واگذاري ۲۰۰ هکتار به سرمايهگذارن که حدود ۷ هزار فرصت شغلي ايجاد خواهد شد، بخش اعظمي از بيکاري شهرستان بلکه استان را حل خواهد کرد و اکنون اين شهرک با ظرفيت ۵۰ درصد به بهرهبرداري رسيده با ظرفيت پايين توليد ميکند.
نماينده کارفرمايان محمودآباد تأکيد کرد: به دليل اجحاف بانکها شاهد تعطيلي ۴۰۰ واحد توليدي استان مازندران هستيم و هزاران نفر در اين استان و شهرستان بيکار شدهاند که بخشي از آن مربوط به شهرک صنعتي محمودآباد است.
تعطيلي و نيمهفعال ماندن واحدهاي توليدي و صنعت استان خوزستان
از سويي ديگر هوشمند صفائي هم در جمع معاونان و مسوولان ستادي و روساي ادارات تعاون، کار و رفاه اجتماعي شهرستانهاي استان خوزستان معضل اصلي استان را تعطيلي و نيمهفعال ماندن واحدهاي توليدي و صنعتي اعلام کرد.
وي بر بازديد ميداني روساي ادارات شهرستاني از شهرکهاي صنعتي براي شناسايي بنگاههاي نيمهفعال تأکيد کرد و گفت: به منظور تحول و جهش اشتغال در استان بايد بنگاههاي نيمهفعال و غيرفعال به ويژه در شهرکهاي صنعتي شناسايي و در قالب طرح اشتغالزا به دبيرخانه کارگروه اشتغال خوزستان معرفي شوند.
مديرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعي خوزستان از تخصيص 443 ميليارد تومان اعتبار براي راهاندازي واحدهاي نيمه فعال استان خبر داد و افزود: طرحهاي نيمهتمام با پيشرفت فيزيکي 60 درصد مشمول دريافت اين تسهيلات خواهند بود.
سايت محلي رهياب در همين رابطه گزارش داده که طي سال هاي گذشته عدم حمايت مناسب از بخش خصوصي و سياست هاي نادرست مديران باعث تعطيلي و ورشکستگي برخي از کارخانجات استان خوزستان شده و توليد کنندگان را به خاک سياه نشانده است.
استان خوزستان با جمعيتي بيش از چهار ميليون و 500 هزار نفر و همچنين با وجود پتانسيل هاي نظير گردشگري، کشاورزي و... از جمله استان هاي برجسته کشور به شمار مي رود که در جذب سرمايه گذاري و ايجاد اشتغال آنچنان که بايد موفق عمل نکرده است.
به گفته معاون وزير صنعت، معدن و تجارت در خوزستان دو هزار و 219 واحد صنعتي وجود دارد که از اين تعداد دو هزار و 97 واحد از دسته واحدهاي صنعتي کوچک هستند و باقي واحدهاي صنعتي راکد هستند 526 واحد صنعتي وجود دارد که ميزان توليد آنان بين 50 تا 70 درصد است.
دومينوي دنباله دار تعطيلي کارخانجات در لرستان و دلخوشي برخي مسئولان به پسابرجام
حال و روز صنايع شهرستان بروجرد هم اين روزها چندان خوش نيست به طوري که از ميان واحدهاي صنعتي حدود سه واحد صنعتي به طور کامل فعال بوده و بقيه صنايع با حداقل ظرفيت کار مي کنند و يا تعطيل هستند.
چيز عجيبي نيست که هر روز خبري از تعطيلي يکي ديگر از واحد هاي صنعتي بروجرد گفته شود چرا که طي چند سال اخير بارها از تعديل نيرو و تعطيلي کارخانه ها به گوش ما رسيده است.
زاگرس خودرو بروجرد واقع در اشترينان سال 81 نخستين محصول خود را به نام پروتون ويرا توليد کرد و در ابتدا اين واحد با 650 نيرو فعاليت خود را آغاز کرد.
با فعاليت اين کارخانه بسياري از جوانان جوياي کار در اين کارخانه مشغول شدند و با هزاران اميد در اين کارخانه خودروسازي کار مي کردند.
اما طولي نکشيد که اين کارخانه به دليل مشکلات مالي زنگ خطر نيمه فعال شدن را نواخت و در سال 91 حدود 400 کارگر اين واحد از کار بيکار شدند.
بعد از اين مشکلات ،کارخانه به صورت نيمه فعال بود و در سال 93 توليد خودرو MVM آغاز شد و در سال گذشته خط رنگآميزي پرايد را شروع کرد اما فعاليت اندک اين کارخانه کار به جايي نبرد و خبر عجيبي نيست که گفته شود اين واحد هم مانند کاشي جم تعطيل مي شود.
حالا خبرهايي در راه است که اگر شرکت MVM به تعهدات خود عمل نکند و يا سرمايه گذار جذب نشود اين واحد هم تعطيل مي شود.
اين کارخانه در حال حاضر تعطيل نشده اما فعاليت هم ندارد و چشم انتظار مانده که يا شرکت خودروساز به تعهداتش عمل کند و يا خبري از سرمايه گذار شود تا از تعطيلي نجات يابد.
اين در حاليست که پس از 14 سال از راه اندازي اين کارخانه ، فعاليت متوقف شده و نه تنها توسعه اي ايجاد نشد بلکه همين توليد از حرکت ايستاد.
"غلامرضا رومياني" رئيس امور اداري و انساني زاگرس خودرو بروجرد در گفت و گو با بازتاب بروجرد گفت: مشکلات مالي زاگرس خودرو بروجرد در صورت تعهد شرکتMVMيا سرمايه گذار حل مي شود.
وي اضافه کرد: در صورت رفع اين مشکلات دوباره نيروها بازگشت به کار مي شوند و اشتغال رونق مي يابد.
به گفته وي تلاش مي شود تا اين کارخانه تعطيل نشود و در حال حاضر رايزيني ها انجام و به دنبال سرمايه گذار هستيم.
"کامران فرشيد" رئيس اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعي بروجرد گفت: با رفع مشکلات اين واحد مي توان بين 100 تا 150 کارگر دوباره به کار بازگردند.
وي اضافه کرد: در پسابرجام فرصت مناسبي است تا شرکت هاي خودروسازي وارد عمل شوند . به گفته وي بخشي از کارهاي رنگ، مونتاژ و از صفر تا 100 توليد خودرو در اين کارخانه را مي توان انجام داد که تنها نياز است شرکت هاي سرمايه گذاري خارجي و داخلي به اين کارخانه اهميت دهند .
فرشيد اظهار داشت: مي توان از ظرفيت هاي دستگاه هاي اين کارخانه و کادر مجرب آن استفاده کرد و با توليد خودرو در اين کارخانه اشتغال ايجاد کرد.
رئيس اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعي بروجرد اظهار داشت: با همکاري، تلاش و کوشش مي توان در جهت رونق دوباره واحدهاي توليدي قدم برداشت.
به گزارش سايت محلي بازتاب بروجرد در حال حاضر حدود 60 درصد صنايع بروجرد تعطيلي و نيمه تعطيل هستند.
تعطيلي بيش از 70درصد صنايع توليدي در استان بوشهر
در همين رابطه دبير انجمن صنايع استان بوشهر خضر خليلي اعلام کرد: از 800 واحد توليدي داراي پروانه در استان 70 درصد از آنها به دليل مشکل نقدينگي صنايع و همکاري بانکها غيرفعال هستند.
تعطيلي کارگاههاي ابريشمکشي در پايتخت ابريشم ايران
همچنين سايتهاي محلي استان خراسان گزارش دادهاند که ابريشم کشان شهر بايگ تربت حيدريه در سه دهه قبل با راه اندازي 2500 کارگاه ابريشم کشي در منازل خود و در شرايطي بسيار سخت 75 درصد نخ ابريشم کشور را با کيفيت بالا توليد و روانه کارخانه هاي نساجي مي کردند.
ايجاد اشتغال براي 5 هزار نفر، توليد ثروت براي منطقه و تامين بخش عمده نخ ابريشم کشور از مزاياي مهم اين کارگاههاي ابريشم کشي بود.
ابريشم کشان شهر بايگ تربت حيدريه در آن سالها 5400 تن پيله خشک را در کارگاههاي خود به نخ ابريشم تبديل مي کردند اما با تعطيلي دو هزار کارگاه امروز اين رقم به کمتر از 110 تن کاهش يافته است.
در طول 15 سال گذشته به دليل ورود نخ ارزان قيمت و البته با کيفيتي پائين تر از کشورهاي آسياي ميانه و چين، دو هزار کارگاه ابريشم کشي شهر بايگ تربت حيدريه به بصورت تدريجي تعطيل شده اند، کارگاههائي که در هر کدام از آنها حداقل دو نفر مشغول به کار بودند.
امروز بخشي از نياز ابريشم کشور از محل واردات رسمي و بخشي ديگر از طريق قاچاق تامين مي شود، بطوريکه ابريشم وارداتي با کيفيت و قيميت پائين تر به بازار عرضه مي شود و اين امر باعث عدم رونق توليد در صنعت ابريشم کشي شده است.
در حال حاضر نخ ابريشم بي کيفيت براي مصرف صنعت نساجي و فرش بافي کشور به دليل نبود کنترل و نظارت مناسب از تاجيکستان و چين وارد کشور مي شود که اين امر باعث مي شود فرش دست باف ايران از کيفيت بيفتد.
توليد کننده نخ ابريشم در شهر بايگ، عمده مشکل افول اين صنعت را فقدان متولي مشخص عنوان کرد و گفت: در حال حاضر بخش کشاورزي، صنعت و معدن، نوغانداري و حتي صنايع دستي و گردشگري همه بنوعي متولي اين صنعت هستند و هيچکدام هم نتوانستند اين صنعت رو به افول را احيا کنند، لذا اگر دولت يک وزارتخانه، سازمان و يا نهاد خاصي را بعنوان متولي صنعت ابرشيم معرفي نمايد شايد خيلي از مشکلات مرتفع گردد.
علي اکبر مختاري دومين مشکل را قاچاق کالا و ورود بي رويه نخ ابريشم عنوان کرد و گفت: قاچاق کالا در اين کشور کمر صنعت و اقتصاد را شکسته، از طرفي ورود بي رويه نخ از مبادي قانوني و بدون نياز سنجي علاوه بر اينکه رغبت توليد را از ابريشم کشان گرفته، کارگاههاي ابريشم کشي را با تعطيل مواجه کرده است.
وي اذعان داشت: مشکل ديگر افول اين صنعت، مهاجرت افراد به شهر تربت حيدريه و حاشيه شهرمشهد است که بدليل تامين معاش زندگي به ناچار خانه و کاشانه خود را ترک کرده و با وجود داشتن تخصص در توليد داخل بايد بدنبال کاري ديگر باشند.
وي گفت: دولت بهتر است در تامين مواد اوليه يا همان پيله تر به کمک نوغانداران و ابريشم کشان بيايد تا ضمن احياي صنعت ابريشم کشي، براي منطقه اشتغالزايي و ثروت توليد شود تا در ادامه کساني هم که بدليل تامين معاش به شهرهاي اطراف مهاجرت کردند برگردند و از تخصص خود براي احياي اين صنعت استفاده کنند.
مسئولان، نياز کشور به نخ ابريشم را سالانه يکهزار تن اعلام کردند و اين در حالي است که اکنون حدود 130 تن توليد مي شود و ساير مايحتاج از مبادي قاچاق و رسمي تامين مي شود ، اما ابريشم کشان شهربايگ تربت حيدريه مدعي هستند که اگر از قاچاق و ورود نخ ابريشم در کشور جلوگيري شود، بيشتر از نياز يکهزار تني کشور، آن هم با کيفيت عالي را تامين و تضمين مي کنند.
احياي صنعت ابريشم کشور در بخش بايگ تربت حيدريه و راه اندازي کارگاههاي تعطيل و نيمه تعطيل، مستلزم نگاه جدي و ويژه مسئولان است تا با يک حمايت همه جانبه و همدلي، اشتغال پايدار و ثروتي گرانقدر در اين منطقه توليد شود.
تشکيل شوراي ملي ابريشم، تخصيص اعتبار براي احياي نوغانداري با پرداخت تسهيلات کم بهره به نوغانداران و ابريشم کشان، واگذاري اين صنعت به بخش خصوصي و همچنين جلوگيري از واردات بي رويه نخ و پيله ابريشم باعث احياي اين صنعت در کشور خواهد شد.
هم اکنون سه هزار و 102 بهره بردار کرم ابريشم در خراسان رضوي فعاليت دارند که از اين تعداد هزار و 123 نفر در شهرستان تربت حيدريه فعاليت دارند.
حوزه توليد و صنعت کشور به عنوان يکي از مهمترين ارکان اقتصاد ملي در سالهاي گذشته با چالشهاي متعددي مواجه بوده، چالش هايي که گاها مورد بهره برداري سياسي از آن شده و حتي در پاره اي از اوقات باعث به کما رفتن اين حوزه شده است.

مشکلات غيرقابل انکار اقتصادي در اثر تحريم هاي ظالمانه و بعضا سوء مديريت در سال هاي پاياني دولت قبل، بسترهاي به وجود آمدن يکي از مهم ترين شعارها و وعده هاي انتخاباتي، انتخابات 92 يعني رونق اقتصاد و فعال سازي واحدهاي تعطيل و نيمه تعطيل کشور و حتي عبور از بحران اقتصادي را براي دولت بنفش اعتدال بوجود آورد.
اما ديري نپاييد اين اين شعارهاي انتخاباتي به گونه ديگر جلوه کرد و نبود نقدينگي واعتبارکافي و ترسيم اقتصاد وارداتي و توجه نکردن دولت يازدهم به اقتصاد درون زا و نبودحمايت يا همان يارانه مصرفي بخش خصوصي باعث خشکيدن آخرين قطرات اعتبارات سرمايه گذاران شد و شهرک هاي صنعتي کشور يکي پس از ديگري به تعطيلي کشانده شد.

استان کهگيلويه و بويراحمد هر چند استان نوپايي است که از منابع طبيعي و ظرفيت هاي بالقوه فراواني برخوردار است ولي از وجود کارخانه هاي توليدي صنعتي و سرمايه گذاري هاي کلان بي بهره بوده و تاکنون نيز نتوانسته است براي تعداد زياد دانش آموختگان بيکار خود چاره اي اساسي بينديشد.
بروکراسي هاي اداري دست و پاگير در کنار کمبود نقديگي و تحريم هاي ناجوانمردانه دشمنان نيز مزيد بر علت شده است تا روند توسعه و سرمايه گذاري در استان محروم اما غني کهگيلويه و بويراحمد به کندي طي شود و برخي کارخانه ها و مراکز توليدي که در سالهاي اخير فعاليت خود را آغاز کرده اند نيز با رکود و ورشکستگي مواجه شوند.

صادرات استان کهگيلويه و بويراحمد با توجه به ظرفيت هاي چشمگيرآن قابل توجه نيست و وارات کالاهاي مختلف و نبود بازار مناسب براي عرضه محصولات استان نيز برخي کارگاه هاي توليدي که توانسته اند براي شماري از بيکاران شغل ايجاد کنند را متوقف و نوعي بي ثباتي را بوجود آورده است.
شهرک هاي صنعتي ياسوج که از شهرک هاي صنعتي تازه نوپاي استان بوده و عمري ده ساله را براي خود سپري مي کنند در کمال نااميدي قفل هاي بسته آن هنوز باز نشده و شرکت هاي خصوصي اين شهرک ها با بدهي هاي کلان و يا بعضاً نداشتن مواد اوليه همگي تعطيل و راکد مانده اند.
چنين تصور مي شود دولت يازدهم اهميتي به صنعت و توليد داخلي نمي دهد و بيشتر تمرکز خود را بر اقتصاد وارداتي و رابطه با کشورهاي بلوک غرب گذاشته است و انگار آفتاب برجام که دولتي دم از آن مي زند هنوز بر پيکر اين واحد هاي توليدي نتابيده است.
امروز در حالي آخرين روزهاي عمر دولت حسن روحاني است، تعداد واحد هاي تعطيل و نيمه تعطيل اين مجموعه به شدت افزايش يافته وخبرها حکايت از تعطيلي 90درصدي واحدهاي توليدي اين شهرک ها خبر ميدهند.
توليدکنندگان کهگيلويه و بويراحمد از ورود برخي کالاهاي وارداتي که در اين استان قابليت توليد دارند گلايه مند هستند و اين اقدام را ضربه زدن به توليد داخلي و عاملي براي بيکار شدن جوانان اين استان مي دانند.
ورود کالاهاي وارداتي علاوه بر لطمه زدن به واحدهاي توليدي نوپاي کهگيلويه و بويراحمد انگيزه براي سرمايه گذاري را به شدت کاهش مي دهد و به مرور زمان توليد کنندگان فعلي در رقابت با واردات شکست ميخورند.
شهرک صنعتي شماره 3 ياسوج که داراي 40شرکت خصوصي است امروز ديگر توان بار سنگين تعطيلي ها گسترده را ندارد و طبق شواهد شايد فقط پنج شرکت که عمده تاً شرکت هاي خدماتي فروش محصولات بيرون از استان هستند در اين شهرک فعال باشد و مابقي به دلايلي مانند ورشکستگي ،نداشتن بودجه کافي و يا مصادره شدن از سوي بانک هاي عامل راکد مانده اند.
دوران پسا برجام و دبدبه هاي دولت يازدهم و خنده هاي ظريف گونه آقاي ظريف هم نتوانسته است قفل هاي منگ زده واحد هاي توليدي استان را باز کند و هر روز که از عمر اين دولت مي گذرد اقتصاد عاريتي ضربه هاي مهلک تري بر بدنه توليد استان وارد مي کند.
تعطيلي 2000 واحد توليدي صنعتي در کشور
قائم مقام معاون امور صنايع وزارت صنعت معدن و تجارت در سفر به ياسوج گفت: 600 واحد صنعتي توليدي راکد در دولت يازدهم به چرخه توليد بازگشت که با فعال شدن اين واحدهاي توليدي 15هزار فرصت شغلي ايجاد شد.
سيد طاهر طاهري در حالي اين آمار را اعلام کرد که از تعطيلي دوهزار واحد توليدي صنعتي در کشور نيز خبرداد و افزود :مديريت ضعيف و نبود سرمايه در گردش عمده ترين مشکلات واحدهاي توليدي صنعتي راکد در کشوراست.
تعطيلي 50 درصد شهرک هاي صنعتي کهگيلويه و بويراحمد
تعطيلي بيش از 225 واحد توليدي در کهگيلويه و بويراحمد نبود مديريت، کمبود نقدينگي و حمايت نشدن از سوي دولت
هرچند رئيس سازمان صنعت، معدن و تجارت کهگيلويه و بويراحمد مي گويد: 703 واحد توليدي در کهگيلويه و بويراحمد وجود دارد که از اين تعداد 32 درصد معادل 225 مورد راکد است اما با مراجعه به شهرک هاي صنعتي مي توان دريافت که بيش از400 واحد توليدي تعطيل و هيچگونه توليدي در آنها انجام نمي شود و تنها نام کارگاه توليدي را با خود يدک مي کشند
داريوش ديوديده مهمترين دلايل رکود 32 درصدي واحدهاي توليدي کهگيلويه و بويراحمد را شامل تحريم هاي اقتصادي دشمنان، مسايل مديريتي، کمبود نقدينگي و محدوديت هاي بازار اعلام کرد.
مديرعامل شرکت شهرک هاي صنعتي کهگيلويه و بويراحمد نيز کمبود نقدينگي ، نرخ بالاي سود بانکي ، هزينه بالاي حمل و نقل و تامين مواد اوليه را از مهمترين مشکلات واحدهاي توليدي در اين استان برشمرد که بسياري از واحدهاي توليدي در شهرک هاي صنعتي اين استان را به تعطيلي و رکود کشانده است.
سهراب بنام نيز مي گويد: 12 شهرک صنعتي در کهگيلويه و بويراحمد وجود دارد که 50 درصد آنها غيرفعال و راکد است و وضعيت اشتغال در اين استان را با چالش جدي مواجه کرده است.
اين درحالي است که ساير صاحبان واحدهاي توليدي در شهرک هاي صنعتي کهگيلويه و بويراحمد نيز به دليل مشکلات متعدد و حمايت نشدن از سوي مسئولان مجبور به تعطيلي کارخانه هاي خود و يا اخراج کارگران از واحدهاي توليدي شده اند.
وضعيت اسفبار واحدهاي هاي توليدي در شهرک صنعتي چرام و کهگيلويه
با گذشت دوسال از فعاليت دولت يازدهم همچنان بسياري از واحدهاي توليدي و صنعتي مستقر در شهرک هاي صنعتي تعطيل هستند و سرمايه گذاران تمايلي براي ادامه فعاليت ندارند، سخت شدن هر روزه شرايط و تورم کورسوي اميد را هم به خاموشي کشانده است.
در اين بين شهرستان هاي کهگيلويه و چرام نيز از اين مقوله بي نصيب نبوده و در موارد متعدد شاهد تعطيلي کارخانه هاي صنعتي و يا حتي تعديل نيرو در شهرک هاي صنعتي هستند،موضوعي که منجر به افزايش روند بيکاري در اين شهرستان ها و افزايش مهاجرت شده است.
با اين وجود و تعطيلي و بيکاري صدها نفر در شهرستان جاي تعجب است که مسئولين ما در کنار بي توجهي به توليدکنندگان داخلي به سرمايه گذاران خارجي بويژه آمريکايي ها،وعده هاي رونق اقتصادي در ايران را مي دهند.
پرونده مشکلات شهرک صنعتي برديان از توابع شهرستان چرام که قبل از تقسيمات جغرافيايي و استقلال شهرستاني در حوزه کهگيلويه بود ، بسيار سنگينتر از آن است که بتوان با يک دليل آن را بست.

اوضاع واحدهاي توليدي در شهرکهاي صنعتي خوب نيست و وضعيت موجود اين شهرکها کاملا نشان از آن دارد که روند حرکتي اقتصاد در آنها از مسير اصلي خود خارج شده و به عاملي براي نااميدي توليدکنندگان تبديل شده است.
بازار آشفته واحدهاي صنعتي کوچک و توليدي مستقر در شهرک صنعتي چرام واقع در برديان که اميدي براي اشتغال جوانان جوياي کار بوده و نان آور چندين خانوار بود حال و روز خوشي ندارد و جوانان مشغول در اين واحدهاي توليدي به خيل بيکاران شهرستان مي پيوندند.
از رونق افتادن کسب و کار در واحدهاي توليدي اين شهرک منجر به تعطيلي اکثر واحدها بيکاري کارگران شده است و سرمايه گذاران به دليل وضعيت بحراني پيش رو خروج سرمايه را بهتر از ادامه کارديده و قفل تعطيلي بر واحدها را تنها چاره کار مي دانند.
قفل هاي بسته کارگاه هاي شهرک صنعتي برديان نااميد از کليد تدبير
در بدو ورود به شهرک صنعتي برديان چرام با مشاهده درب هاي بسته کارگاه ها علت را از نگهبان شهرک صنعتي جويا شديم که با افسوس گفت: در اين شهرک 19 کارگاه توليدي مشغول به فعاليت بود که در حال حاضر تنها سه واحد فعال و مابقي تعطيل يا نيمه کاره رها شده است.
حسني با اشاره به کارگاه هاي موجود در شهرک تصريح کرد: کارخانه کود شيميايي، لوله خرطومي سازي، تيرک سازي به کلي تعطيل و باعث از رونق افتادن کسب و کار بسياري از کارگران مشغول به کار شده است.

وي با بيان اينکه در گذشته نزديک به 100 کارگر در اين شهرک صنعتي مشغول به کار بودند گفت: در حال حاضر تنها 15 کارگر مشغول کار هستند که با ادامه روند فعلي آنها نيز شغل خود را از دست خواهند داد.
نبود مواد اوليه عمده دليل کارگاه هاي تعطيل شده بود که نشان مي دهد سرمايه گذاران توانايي مالي براي گرداندن چرخه فعاليت اين واحدها ندارند و دولت هم اقدامي براي برگرداندن انگيزه کاري به کارآفرينان شهرک صنعتي انجام نمي دهد.
مهاجرت به کارگاه هاي اقتصادي هم سرايت کرد/ نقل مکان کارگاه هاي توليدي از کهگيلويه
آذرشب مسئول کارگاه تيرچه بلوک که سال اول راه اندازي کارگاه 16 نفر را به کار مشغول کرده بود در اين باره گفت: مدت شش ماه است به علت افت 80 درصدي در فروش محصول مجبور به تعطيلي کارگاه و تقليل نيروي کار به 2 نفر شدم .

سفره کارگران يکي پيس از ديگري بي نان مي شود
وي نبود اعتبار را باعث تعطيلي واحد توليدي عنوان کرد و افزود: سال 86 کارگاه را با 16 کارگر راه اندازي کردم و سال هاي اول درآمد خوبي عايدم مي شد اما با گذشت زمان و کساد شدن بازار فروش، بسياري از کارگاه ها تعطيل و کارگاه خود را از شهرک صنعتي برديان به ياسوج مرکز کهگيلويه و بويراحمد منتقل کرده اند.
آذرشب گفت: با ادامه روند فعلي و نبود بازار کار مجبور هستيم کارگاه خود را تعطيل کنيم.
کارگاه هاي ديگري اعم از نايلون سازي، پوشال سازي، فوم سازي، توليد ظروف يکبار مصرف، توليد موزاييک و... که به دليل نبود اعتبار و سرمايه در گردش در حال حاضر تعطيل و قفل بر درب مانده است.

تعطيلي نيمي از واحدهاي شهرک صنعتي چهار بيشه گچساران
واحدهاي توليدي در شهرستان گچساران قطب توليد نفت در کشور نيز اين روزها حال و روز خوشي ندارد و از حدود 66 واحد مستقر در شهرک صنعتي چهار بيشه گچساران تنها 32 واحد فعال است صاحبان اين واحدهاي توليدي اذعان کردند به دليل نبود اعتبار و نقدينگي وضعيت مناسبي را سپري نمي کنند.
گچساران که از ظرفيت هاي بالايي براي ايجاد منطقه آزاد تجاري دارد و مسير ترانزيتي استان هاي جنوبي کشور نيز به شمار مي رود مي تواند از وجود اکثر صنايع مرتبط با پتروشمي و نفت و گاز بهره مناسبي ببرد که تاکنون نيزاين آرزو محقق نشده است.
کارخانه هاي توليد ايزوگام، فوم سقفي، سبد پلاستيکي، دانه مرغ،حصيربافي،توليد انواع ماکاروني و بيسکويت صنايع غذايي، کارخانه ملامين سازي،توليد نايلون و ظروف يکبار مصرف، ، چند کارگاه بلوک زني و موزاييک، شيلنگ سازي، توليدهمبرگر و فراورده هاي گوشتي وکارخانه پلي اتيلن،و توليد انواع ترشيجات.کمپوت.خيار شورو انواع محصولات کنسروي از جمله واحدهاي تعطيل شده در شهرک صنعتي چهار بيشه گچساران هستند.
سوء مديريت، کمبود نقدينگي و حمايت نشدن از سوي مسئولان از جمله دلايلي است که واحدهاي توليدي شهرستان گچساران را به تعطيلي کشانده است.
در اين جا يک سوال اساسي مطرح است و آن عدم توجه به نفوذ و رخنه اقتصادي دشمنان در کشور بوده چراکه دشمنان قسم خورده ما درصددند تا در شرايط حساس بتوانند از قبل اين نفوذ بهره برداري هاي سياسي ديگري نيز انجام دهند و چگونه است که چنين فرصت هايي در اختيار توليد کنندگان داخلي قرار نگرفته؟مگر نه اينکه از الزامات اقتصاد مقاومتي توجه به توليد داخل و تقويت کارنجات و توليدکنندگان درون کشور است؟
اميد است مسئوليني که با چراغ سبز براي ورود سرمايه گذاران خارجي چشم اميد براي رفع مشکلات اقتصادي دارند با حمايت از توليدکنندگان داخلي از ظرفيت هاي خوب موجود استفاده کنند و با اتخاذ سياست هاي کلي اقتصاد مقاومتي و اجرايي کردن دستورالعمل هاي آن با اين نابساماني ها مقابله کنند.
بزرگترين کارخانه توليد کننده واگن کشور در استان مرکزي در حال تعطيل شدن
محمد حسن آصفري نماينده مجلس شوراي اسلامي در گفتگو با خبرنگار اراک امروز؛ در خصوص خريد 5 هزار واگن از کشور روسيه گفت: اين اقدام دولت در اين شرايط خلاف اقتصاد مقاومتي است که مقام معظم رهبري بر آن تاکيد دارند.
آصفري با اشاره به اينکه اين اقدام دولت، بي تدبيري بوده اظهار کرد: اين در حالي است که شرکت واگن پارس اراک به عنوان بزرگترين توليد کننده واگن خصوصا واگن باري در کشور مطرح و فعال است.
وي ادامه داد: شرکت واگن پارس اراک اين توان را دارد،واگن باري با برند روز را توليد کند چه لزومي دارد که دولت به خودش اجازه دهد در اين شرايط از روسيه واگن خريداري کند.
نماينده مردم اراک، کميجان و خنداب در مجلس شوراي اسلامي با بيان اينکه امروز کارخانه واگن پارس اراک به دليل نداشتن مشتري با تعطيلي مواجه شده است ادامه داد: حتي اين کارخانه چندين ماه حقوق کارکنان خود را پرداخت نکرده است.
آصفري با بيان اينکه اين کارخانه توان تامين نيازهاي داخلي را دارد بيان کرد: اين کارخانه هم اکنون با 30 درصد ظرفيت مشغول فعاليت است.
دولت مدبرانه تر عمل کند/قرارداد لغو نشود وزير راه و شهرسازي استيضاح مي شود
دبير کميسيون امنيت ملي مجلس شوراي اسلامي با اشاره به اينکه اين اقدام دولت قابل قبول نيست و کار نسنجيده اي است افزود: در واقع اگر دولت بخواهد بعد از برجام با توليد گنندگان به اين گونه برخورد کند روز به روز شاهد تعطيلي و اخراج کارکنان خواهيم بود، دولت بايد مدبرانه تر اقدام کند.
وي ادامه داد: دولت اگر بخواهد اين اقدام را انجام دهد استيضاح وزير راه و شهرسازي را در مجلس دنبال خواهيم کرد و مجلس در مقابل اين نوع اقدام و برخورد دولت با توليد کنندگان،کوتاه نخواهد آمد.
آصفري خاطرنشان کرد: اگر دولت هرچه زودتر نسبت به لغو اين قرارداد اقدام نکند نسبت به استيضاح وزير راه و شهرسازي اقدام خواهيم کرد.
فعاليت شرکت واگن پارس اراک با 30 درصد ظرفيت
به نقل از ديار آفتاب، چندي پيش محمدي مدير شرکت واگن پارس اراک گفت:واگن پارس اراک علي رغم ظرفيت ها و قابليت هاي متنوع در حال حاضر با 30 درصد ظرفيت مشغول فعاليت است.
محمدي با اشاره به اينکه واگن پارس به عنوان اولين شرکت در زمينه ساخت واگن در کشور فعاليت داشته اظهار کرد:اولين سري از واگن هاي مترو تهران توسط اين شرکت ساخته شد ودر گذشته نيز در زمينه ساخت انواع لوکوموتيوباربري و مسافري فعاليت داشته است.
وي با اشاره به اينکه تمام قطعات مورد استفاده در واگن ها توسط خود شرکت طراحي مي شود افزود: هم اکنون بر اساس قرار داد، ساخت 37 دستگاه مسافربري و صد دستگاه واگن مترو توسط شرکت واگن پارس در حال ساخت است و کليه مراحل ساخت واگن و تجهيزات داخلي واگن ها توسط خود شرکت انجام مي شود.
محمدي خاطر نشان کرد:اين شرکت توانايي ساخت تمامي سفارشات در زمينه ساخت واگن ها را دارد و اميدواريم در اين راستا حمايت هاي لازم صورت گيرد.
تعطيلي واحد هاي صنعتي البرز
اينکه کارخانه ارج امروز صبح باز است يا بسته، اينکه خط توليد اين کارخانه کار مي کند يا نه، اينکه جنجال رسانه اي باعث حاشيه شده، اينکه انبارهاي کارخانه پر است يا خالي، اينکه بعضي به دنبال حمله به دولت اند، اينکه مسئولان دولتي مي گويند کارخانه باز است و... ديگر نزديک به دو سال است که مهم نيست.
مسئول اتحاديه لوازم خانگي در برنامه خبري صراحتاً گفت که ارج دو سال است که تعطيل شده. امروز ديگر زمان اين گونه فضا سازي ها و جنجال ها گذشته است و بايد بپذيريم که ديگر خون در رگ هاي ارج نمي چرخد حتي اگر صبح درب کارخانه باز شود.
کارخانه ارج امروز در مرکز توجهات مردم و مسئولان قرار دارد و نماد مديريت دولتي شکل گرفته بعد از انقلاب است که بعد از موج خصوصي سازي نيز کماکان در دستان دولت باقي ماند. دولتي که ديگر نمي تواند آن را اداره کند و در بهترين وضعيت بايد منتظر باشيم تا چند ماه آينده املاک و تجهيزات آن با قيمتي نازل به بخش خصوصي واگذار شود.
اما چرا وقتي که امکان افزلايش بهره وري و بروز رساني تجهيزات و توسعه اين واحد ها وجود داشت و البته اندکي نيز سود ده بود مسئولان به فکر انتقال به بخش خصوصي نيفتادند؟
به نظر مي رسد در مجموعه دولتي اراده کافي براي خصوصي سازي و کوچک کردن دولت به خصوص در موارد که اندکي سوددهي نيز وجود دارد ديده نمي شود. بله در آينده نه چندان دور بايد منتظر اين قبيل اخبار باشيم.
پارس الکتريک از بزرگترين کارخانه ها و اولين توليد کنندگاه تلوزيون به دليل مشکلات مديريت و ساختار جند سال است با بحران روبه رو شده و با فروش املاک سر پا مانده است. اين مجموعه بيشترين سهامش در دست تامين اجتماعي وبانک ملي است.
شرکت قوه پارس از اولين توليد کنندگان باطري در ايران ديگر سالهاست که تعطيل است.
کارخانه صنعتي آزمايش از سال 88 ديگر ضرر ده شده و بعد از تعطيلي واحد مرودشت مي تواند ادعا کرد که به زودي به سرنوشت ارج دچار خواهد شد.
صنايع دخانيات که يکي از پر سودترين صنعت ها در دنيا شناخته مي شوند و در ايران سابقه بسيار زيادي نيز دارند بر اثر مديريت دولتي و عدم بروز رساني صنايع و ماشين آلات امروز ديگر توجيه اقتصادي براي تداوم عفاليت ندارد و فقط با حمايت دولتي سر پا مانده است.
صنعت خودرو سازي ايران ديگر سالهاست بدون حمايت دولت نمي تواند خود را اداره کند و اگر نبود تعداد بسيار کارگران و وابستگان به صنايع خودرو سازي چه بسا تا کنون آنها هم تعطيل شده بود.
ضعف مديريت، فرسودگي ماشين آلات، قيمت تمام شده بالا، عدم توجه به استانداردها و کيفيت ، نبود مواد اوليه مرغوب، کاهش تقاضاي بازار، مشکل اعطاي تسهيلات و نرخ بالاي بهره بانکي و قاچاق از جمله مسائلي است که باعث فلج شدن صنايع نساجي کشور شده و ديگر کارشماسان اميدي به احياي آن ندارند.

اين فهرست البته مختصري از مجموعه هاي در کشور است که ميتوان نام برد و دچار معضلات فراوان در حفظ بقاي خود و رقابت با ديگر توليد کنندگان خارجي هستند.
بله بايد گفت که ارج فقط نمونه اي از بحران توليد داخلي است که دامن گير کشور شده و در اين ميان تاکيد بيش از حد دولت در تسلط بر مجموعه هاي توليدي و کارخانه هاي بزرگ يکي از مشکلاتي است که به نظر نمي رسد به زودي حل شود.
معمولاً دولت تا زماني که يک مجموعه بازده اقتصادي دارد آن را واگذار نمي کند و بعد از ورشکستگي و افول ديگر واگذار فايده اي براي احياي آن ندارد مانند بسياري از کارخانه ها و شرکت ها مثل ارج، مجموعه جهان،و...
ديگر مي توان ادعا کرد که دولت کنوني برنامه اي براي احياء توليد ملي و اين گونه مسائل ندارد و عمده توجه خود را به روابط بين الملل و گشايش بين المللي و جلب سرمايه خارجي معطوف کرده است. محقق نشدن اهداف برجام تاثير خود را بر صنايع داخلي هم از اين جهت گذاشته است که ديگر مسئولي نيست که به فکر صنايع داخلي باشد.
البته هيچ گاه نبايد فرهنگ مصرف و ضرورت توجه به خريد کالاهاي ايراني را نديده بگيريم. اينکه چرا ايرانيان کمتر به اين مسئله توجه دارند نيز فرصت ديگري مي طلبد اما در اين مورد نيز نهاد هاي فرهنگ سازي که امروزه به تعبيري دچار "ولنگاري" شده اند را نبايد از ياد برد.